Verksamhetsplan

Verksamhetsplanen tas fram av Svensk Förening för Hematologi, SFHs styrelse efter förslag, synpunkter och diskussioner med föreningens utskott och enskilda medlemmar. Syftet är att kommunicera de projekt och aktiviteter som pågår inom SFH. Planen revideras vid starten av varje verksamhetsår eller vid behov. Synpunkter från medlemmarna välkomnas.

Verksamhetsplan 2025 Svensk förening för Hematologi

Verksamhetsplanen är utformad mot bakgrund av den uppdragsbeskrivning som anges i stadgarna.

“§ 2. Föreningens huvuduppgifter är att befordra hematologins utveckling och praktiska tillämpning i Sverige genom anordnande av föredrag, diskussioner, kurser och kongresser samt främjande av forskning. Föreningen skall även främja specialistutbildningen i hematologi samt tillvarata ledamöternas fackliga intressen. Föreningen skall stödja och samverka med de nationella grupper som arbetar inom olika hematologiska områden och vid behov ta initiativ till bildande av nya grupper. Som medlemsförening i Svenska Läkaresällskapet avges utlåtande i eller handläggs ärenden som hänskjutits till föreningen.”

SFHs styrelse planerar att fortsätta det arbete som tidigare styrelseledamöter initierat men också blicka framåt och mot nya satsningar för SFHs medlemmar.

Fortbildning
Hematologidagarna
Hematologidagarna, arrangeras av fortbildningsutskottet, och är föreningens viktigaste mötesplats för hematologer i Sverige. Hematologidagarna 2024 genomfördes i Gävle och var ett mycket uppskattat möte. Hösten 2025 ordnas mötet i Örebro med Magdalena Kättström som lokalt ansvarig. Vi fortsätter att ordna mötet tillsammans med sjuksköterskorna men med i huvudsak skilda program. Utvärdering av denna form ska ske vart femte år, nästa gång efter mötet 2026. Styrelsen och många medlemmar anser att fortbildning för sjuksköterskor är en nyckelfråga för hematologisk vård och därmed ligger i våra medlemmars intresse. För att tillgodose behoven av att som hematolog eller hematolog-ST kunna möta kollegor från hela landet och utbyta tankar, idéer och erfarenheter, fortsätter vi även med den läkarlunch som på prov inlett hematologidagarna med start 2023 i Göteborg

Föreläsningsserie
Styrelsen fortsätter med satsningen på den digitala föreläsningsserien med målet att på regelbunden basis vara en naturlig del av hematologers fortbildning. Målgruppen är specialistläkare men temat är fortsatt klinisk, vardagsnära hematologi med varierande och avgränsade ämnen, som är relevanta för många. Hittills har många kopplat upp, och ofta hela kliniker tillsammans. Vi är väldigt tacksamma för alla som ställer upp och föreläser!

Fortbildning av specialister

I tider av ekonomiskt mer strama ramar ser SFH en risk att fortbildning åsidosätts och kommer efter önskemål från flera medlemmar att se över hur man skulle kunna komplettera Hematologidagarna och de digitala lunchföreläsningarna med ytterligare fortbildning riktat till specialister. Vi kommer därför att satsa på digitala halvdagsutbildningar, efter ST-kurserna, där kursansvariga för ST-kurserna ombeds att arbeta igenom sitt material och hålla en halvdags-utbildning med utgångspunkt från ST-kursen, men kondenserat för att passa en publik som består av specialister som inte har detta som specialområde. Först ut är AML/MDS i vår, och om satsningen faller väl ut, planerar vi att göra det till en stående punkt efter flera ST-kurser.

Vi planerar också att fortsätta med webbsända höjdpunkter från ASH i samarbete med hematologisektionen i Lund, vilket kan ses live och senare via hemsidan. Även Hematologidagarna är möjliga att lyssna på i efterhand. Styrelsen ska se över om vissa filer framöver kan ligga lösenordskyddat endast tillgängliga för medlemmar, när den nya hemsidan kommer i bruk.

ST-utbildning
Föreningen anordnar tre ST-kurser under 2025. Först ut är AML/MDS som är en förlängd och sammanslagen kurs. Vidare planeras kurser i myelom och aggressiva lymfom under året. ST-utskottet ska inventera återväxten av nya kollegor samt se över arbetsmiljön för ST-läkare i landet via en enkät. SFHs examinationsgrupp kommer liksom tidigare att erbjuda progresstest och specialistexamination för nyblivna specialister.

Samarbete med EHA

EHA har många utbildningsmöjligheter för ST-läkare och specialister. EHA Campus (web-baserat) erbjuder fallpresentationer med frågor, minikurser i specifika ämnen, videoföreläsningar med mera. Master classes innebär fallbaserat lärande i internationella smågrupper.

Företrädare för SFH är aktiva i den grupp som arbetar med att uppdatera det europeiska curriculumet och den europeiska specialisttentamen. Årligen ges även ett europeiskt progresstest.

Vi stödjer ett ökat samarbete mellan SFH och EHA och har en utsett Roza Chaireti som EHA-linker.

Fackliga frågor
SFHs facklige representant ska under året bevaka fackliga frågor och viktiga aktiviteter i Sveriges läkarförbund och i stundande ekonomiska läge kan det bli än viktigare än förut att bevaka hematologers intressen.

Kvalitetsarbete, forskning och utveckling
Nationella diagnosgrupper

Arbetet som pågår i diagnosgrupperna är centralt för utvecklingen av hematologisk vård i Sverige. Här skapas förutsättningar för kunskapsbaserad vård nationellt, gemensam forskning och möjlighet att tillsammans arbeta för ett ordnat införande av nya läkemedel. Styrelsen avser att låta diagnosgrupperna presentera sig på läkarlunchen på hematologidagarna med jämna mellanrum, med mål att öka intresset för engagemang i diagnosgrupper.

SFH fortsätter att stödja diagnosgruppernas arbete genom ekonomiskt stöd med bidrag till möten. Styrelsen ordnar det årliga diagnosgruppsordförandemötet i mars och ämnar fortsätta verka för bättre kommunikation och struktur så att fler i SFH kan ta del av öppna utbildningar mm. Diagnosgruppsmötet ger också grupperna möjlighet att rapportera om sin verksamhet samt diskutera gemensamma intresseområden och hur SFH kan stödja detta fortsättningsvis.

Svenska gruppen för palliativ hematologi har bildats, med Lena von Bahr som initiativtagare och ordförande. Denna grupp planerar att bevaka palliativa intressen i hematologi och hematologiska intressen i palliativ medicin, genom att medverka i både palliativa och diagnosspecifika vårdprogram. Ett internat planeras under våren.

Kloka kliniska val
SLS har under året slutrapporterat från sitt arbete kring konceptet ”Choosing wisely” - “Kloka kliniska val”. Det syftar till att främja behovsstyrd vård, att minimera vård som tillför lite - för såväl patienten som sjukvården. Satsningen på detta ligger kvar och vi kommer att fortsätta detta tillsammans med diagnosgrupperna.

Stipendier
SFH fortsätter att dela ut stipendier, något färre i år än föregående år, då antalet anpassas utifrån ekonomin. Stipendiaterna förväntas skriva en reserapport till OHE som motprestation. Gruppresorna till EHA har varit uppskattade och fortsätter i år med stipendier att söka där SFH ordnar boende och står för kongressavgift, håll utkik på hemsidan för sista ansökningsdag. Vi fortsätter också med stipendier till de som klarat specialisttentamen, vilken fler har skrivit de senaste åren. För övriga stipendier är ansökningstiden löpande.

Kommunikation
Oss Hematologer Emellan

Medlemstidningen OHE är fortsatt högprioriterad som forum för svensk hematologi. Annonsintäkterna är en viktig inkomstkälla för föreningen. Jan Samuelsson är redaktör för tidningen under 2025 och Maria Samuelsson ansvarar för layout och administration. ST-utskottet kommer återkommande att rapportera i tidningen. “Hema-hos” med syfte att lyfta hematologer och hematologers vardag runt om i landet fortsätter liksom den påbörjade artikelserien om konst på våra sjukhus och dess betydelse.

Styrelsen välkomnar bidrag till tidningen, vid uppdatering av vårdprogram, register-rapporter, rapporter från möten, litteraturtips, goda exempel på kloka kliniska val, och annat som ger perspektiv på hematologi och hematologers vardag i Sverige och i världen.

Hemsida och Instagram
Föreningens hemsida är välbesökt och utgör en viktig informationskälla om föreningens arbete, pågående aktiviteter och för kunskapsbaserad vård inom hematologin. Hemsidan administreras av Maria Samuelsson. En ny uppdaterad hemsida är något vi arbetat med, och denna kommer att lanseras innan årsskiftet. Målsättningen är förutom en uppfräschning av layout och modernare teknik, att den ska vara lättnavigerad, ett överskådligt kalendarium, god tillgänglighet även via mobiltelefon, och att vi ska kunna ha lösenordsskyddade delar. För att synliggöra föreningen, belysa viktiga nyheter och öka kunskapen om löpande arbete finns Instagramkontot #sfhematologi.

Utökad dialog
Styrelsen avser att fortsätta med en monter på Hematologidagarna för att öka möjligheterna till dialog med medlemmarna. Vi önskar också att medlemmar hör av sig till oss med synpunkter och ideér!

Remisser
Möjligheten att framföra åsikter på inkommande remisser är en viktig del i det löpande föreningsarbetet. Vi är remissinstans för SLS, SLF och RCC. Remisserna ger oss, förutom möjligheten att lämna synpunkter, även en god inblick i vilka frågor som för närvarande bereds i de nämnda organisationerna samt på socialdepartementet. Föreningens svar finns samlade på hemsidan förutom svaren till alla vårdprogram som nu är  många. Vi kommer vid behov fortsätta synliggöra SFHs ställningstagande i olika frågor, exempelvis genom kortfattade sammanfattningar i OHE.

Inventering
Under 2025 planerar vi att inventera antalet hematologer i Sverige. På många håll i landet märks en brist, och även om det är regionernas huvudansvar med kompetensförsörjning i vården, så bör även vi som specialistförening ha en uppfattning om hur många specialister vi är, hur många ST-läkare som finns och hur förväntade pensionsavgångar ser ut. För vår egen arbetsmiljö är det av stor vikt att vi är och planerar för att bli tillräckligt många. Vi vet också att det finns en stor prevalensökning av flera hematologiska sjukdomar på grund av förbättrade behandlingar som givit förlängd överlevnad.

Jubileum
Blodstamcellstransplantationer i Sverige 50 år
År 2025 är det 50 år sedan den första allogena Blodstamcellstransplantationen gjordes i Sverige och detta vill SFH uppmärksamma. Det kommer bland annat att ske med en populärvetenskaplig bok som Hans Hägglund och Gösta Gharton skriver tillsammans med ett redaktionsråd och en vetenskapsjournalist, och som SFH bland andra aktörer har varit med och stöttat. Bokrelease är planerat till Hematologidagarna i Örebro i oktober.