Verksamhetsplan

Verksamhetsplanen tas fram av Svensk Förening för Hematologi, SFHs styrelse efter förslag, synpunkter och diskussioner med föreningens utskott och enskilda medlemmar. Syftet är att kommunicera de projekt och aktiviteter som pågår inom SFH. Planen revideras vid starten av varje verksamhetsår eller vid behov. Synpunkter från medlemmarna välkomnas.

Verksamhetsplan 2024 Svensk förening för Hematologi

Verksamhetsplanen är utformad mot bakgrund av den uppdragsbeskrivning som anges i stadgarna.

“§ 2. Föreningens huvuduppgifter är att befordra hematologins utveckling och praktiska tillämpning i Sverige genom anordnande av föredrag, diskussioner, kurser och kongresser samt främjande av forskning. Föreningen skall även främja specialistutbildningen i hematologi samt tillvarata ledamöternas fackliga intressen. Föreningen skall stödja och samverka med de nationella grupper som arbetar inom olika hematologiska områden och vid behov ta initiativ till bildande av nya grupper. Som medlemsförening i Svenska Läkaresällskapet avges utlåtande i eller handläggs ärenden som hänskjutits till föreningen.”

SFHs styrelse har därför i samband med höstens internat tagit avstamp för att under verksamhetsåret fortsätta det arbete som tidigare styrelseledamöter initierat men också blicka framåt och mot möjliga satsningar för SFHs medlemmar. Med pandemin i ryggen och därmed uteblivna utgifter är föreningens ekonomi fortsatt god och har därför även detta år genererat en del extra möjligheter som ni kan läsa om nedan.

Fortbildning
Hematologidagarna
Hematologidagarna, tidigare Fortbildningsdagarna, vilka arrangeras av fortbildningsutskottet, är föreningens viktigaste mötesplats för hematologer i Sverige. Hematologidagarna 2023 genomfördes i Göteborg och var ett mycket uppskattat möte. Hösten 2024 ordnas mötet i Gävle med Helena Gustafsson som lokalt ansvarig. Vi fortsätter att ordna mötet tillsammans med sjuksköterskorna men med i huvudsak skilda program. Utvärdering ska ske vart femte år, nästa gång efter mötet 2026. Styrelsen och många medlemmar anser att fortbildning för sjuksköterskor är en nyckelfråga för hematologisk vård och därmed ligger i våra medlemmars intresse.
För att tillgodose behoven av att som läkare och specialistläkare kunna möta kollegor från hela landet och utbyta tankar, idéer och erfarenheter vidareutvecklas den läkarlunch som på prov inledde mötet i Göteborg och önskemål från utvärderingen och medlemmar om tex nya ämnen och fortsatta state-of-the-art-föreläsningar har framförts till utskottet.

Föreläsningsserie
Styrelsen fortsätter med satsningen på den digitala föreläsningsserien med målet att på regelbunden basis vara en naturlig del av hematologers fortbildning. Målgruppen är specialistläkare men temat är fortsatt klinisk, vardagsnära hematologi som hur man implementerar nya behandlingsriktlinjer och rön och förhoppningsvis värdefullt för alla kliniskt aktiva.

Fortbildning av specialister
I tider av ekonomiskt mer strama ramar ser SFH en risk att fortbildning åsidosätts och kommer efter önskemål från flera medlemmar att se över hur man kan skulle kunna komplettera Hematologidagarna och de digitala lunchföreläsningarna med ytterligare fortbildning riktat till specialister. En idé som diskuterats är ett hybridmöte på våren med ett speciellt tema och detta ska diskuteras med Diagnosgruppsordförandena framöver.

Stipendiesatsningen fortsätter också, vg se nedan.

”E-learning” – digital fortbildning
Styrelsen arbetar för att stärka E-Learning via hemsidan. Webbsända höjdpunkter från ASH i samarbete med hematologisektionen i Lund kan ses live och via hemsidan. Även Hematologidagarna är möjliga att lyssna på i efterhand. Styrelsen ska se över om vissa filer framöver kan ligga lösenordskyddat endast tillgängliga för medlemmar.

Ledarskapsutbildning
Under 2018-2019 gjorde SFH en satsning på en chefs- och ledarskapsutbildning i samarbete med Handelshögskolan och Svensk Förening för Onkologi, SOF. Utbildningen har varit uppskattad med mycket nöjda medverkande och flera deltagare har tagit på sig nya eller större chefsuppdrag. Deltagarantalet var ca 24st varav hälften hematologer och hälften onkologer från varje sjukvårdsregion. Finansieringen delades lika mellan SFH, SOF, Cancerfonden och huvudmannen.
Med detta i åtanke hade vi föregående år en diskussion med Handelshögskolan men har inte fått gehör från SOF denna gång och projektet ligger därför för stunden på is men styrelsen bevakar frågan om läkare som ledare.

ST-utbildning
Föreningen anordnar tre ST-kurser under 2024. Vecka 4 ges en ny, omarbetad kurs om antitumorala läkemedel, v 17 benign hematologi som ges över fler dagar än tidigare samt i anslutning till Hematologidagarna KLL/lågmaligna lymfom. Det nya antagningsförfarandet har omarbetats till förturer och lottning och verkar uppskattat. ST-utskottet ska se över kursernas längd och sammansättning – kanske kan vissa ämnesområden slås samman och på så sätt återkomma oftare för att ge fler möjlighet att gå kursen under ST. Utskottet ska inventera återväxten av nya kollegor samt se över förutsättningarna för ST-läkare på mindre sjukhus. SFHs examinationsgrupp kommer liksom tidigare att erbjuda progresstest och specialistexamination för ST-läkare.

Samarbete med EHA
EHA har många utbildningsmöjligheter för ST-läkare. Under Hematologidagarna höll Janaki Brolin en översikt om vad man kan tillgå och denna 15-min dragning finns att se på hemsidan för den som missade denna utmärkta genomgång. EHA Campus (web-baserat) erbjuder fallpresentationer med frågor, minikurser i specifika ämnen, videoföreläsningar med mera. Master classes innebär fallbaserat lärande i internationella smågrupper.

Företrädare för SFH är aktiva i den grupp som arbetar med att uppdatera det europeiska curriculumet och den europeiska specialisttentamen. Man ger årligen ut ett europeiskt progresstest, baserat på de svenska erfarenheterna av denna typ av utbildningsverktyg.

Vi stödjer ökat samarbete mellan SFH och EHA och kommer att arbeta för att synliggöra detta. Ett första steg är att öka samarbetet med styrelsen och EHA-representanter och vi ska under året jobba för hur detta ska ske på bästa sätt, tex adjungera EHA-”linker” eller motsvarande till styrelsearbetet.

Fackliga frågor
SFHs facklige representant ska under året att bevaka fackliga frågor och viktiga aktiviteter i Sveriges läkarförbund och i stundande ekonomiska läge kan detta bli än viktigare än förut att bevaka hematologers intressen.

Kvalitetsarbete, forskning och utveckling
Nationella diagnosgrupper
Arbetet som pågår i diagnosgrupperna är centralt för utvecklingen av hematologisk vård i Sverige. Här skapas förutsättningar för kunskapsbaserad vård nationellt, gemensam forskning och möjlighet att tillsammans arbeta för ett ordnat införande av nya läkemedel. Vid läkarlunchen i Göteborg fick alla diagnosgrupper presentera sig liksom viktiga nyheter vilket var uppskattat. Styrelsen avser att fortsätta med liknande koncept på regelbunden basis.
Vid mötet i Visby bildades diagnosgruppen Benign Hematologi med Cecilia Karlström som dess första ordförande. Gruppen har kommit igång väl med sitt arbete och ett första vårdprogram för Sickelcellssjukdom kommer ut i dagarna och ett om autoimmun hemolytisk anemi är i startgroparna.
SFH fortsätter att stödja diagnosgruppernas arbete genom ekonomiskt stöd med bidrag till möten. Styrelsen ordnar det årliga diagnosgruppsordförandemötet i mars och ämnar fortsätta verka för bättre kommunikation och struktur så att fler i SFH kan ta del av öppna utbildningar mm. Diagnosgruppsmötet ger också grupperna möjlighet att rapportera om sin verksamhet samt diskutera gemensamma intresseområden och hur SFH kan stödja detta fortsättningsvis.

Kloka kliniska val
SLS har under året slutrapporterat från sitt arbete kring konceptet ”Choosing wisely” - “Kloka kliniska val”. Det syftar till att främja behovsstyrd vård, minimerar onödor och slöseri - för såväl patienten som sjukvården. En kortare dragning gjordes under Hematologidagarna och styrelsen har valt att fortsätta detta arbete som ett fokusområde under året.

Stipendier
SFH gör även i år en satsning på stipendier där både antal, summa och målgrupp är väsentligt större än tidigare år. Som motprestation skriver stipendiaterna en återrapport till OHE. Detaljer finns att läsa på annan plats i tidningen/på hemsidan. Gruppresorna till EHA har varit uppskattade och fortsätter i år med stipendier att söka där SFH ordnar boende och står för kongressavgift, sista ansökningsdag är 31/1. Nästa höst kommer även en gemensam resa till ASH för en mindre grupp att stödjas, deadline för ansökan är 31/5. För övriga stipendier är ansökningstiden löpande.

Kommunikation
Oss Hematologer Emellan
Medlemstidningen OHE är fortsatt högprioriterad som forum för svensk hematologi. Annonsintäkterna är en viktig inkomstkälla för föreningen. Jan Samuelsson är redaktör för tidningen under 2024 och Maria Samuelsson ansvarar för layout och administration. Styrelsen välkomnar bidrag till tidningen, exempelvis i samband med disputation, vid uppdatering av vårdprogram eller annat av intresse för medlemmarna. ST-utskottet kommer att ha en återkommande spalt i tidningen. “Hema-hos” med syfte att lyfta hematologers vardag runt om i landet fortsätter och en ny serie om konst på våra sjukhus startar.

Hemsida och Instagram
Föreningens hemsida är välbesökt och utgör en viktig informationskälla om föreningens arbete, pågående aktiviteter och för kunskapsbaserad vård inom hematologin. Hemsidan administreras av Maria Samuelsson i samarbete med företaget Easy-web. Under året kommer hemsidan att göras om med mer modern, underliggande teknik och förhoppningsvis app, sökfunktion, prenumerationsvänligt kalendarium och filareor med dokument enbart för medlemmar. För att synliggöra föreningen, belysa viktiga nyheter och öka kunskapen om löpande arbete finns Instagramkontot #sfhematologi. Kontot används för envägskommunikation. 

Utökad dialog
Styrelsen avser att fortsätta med en monter på Hematologidagarna för att öka möjligheterna till dialog med medlemmarna. Likaså fortsätter vi med ”Lokala representanter” för att sprida information om föreningens aktiviteter och engagemang och nyhetsmail några gånger per år.

Remisser
Möjligheten att framföra åsikter på inkommande remisser är en viktig del i det löpande föreningsarbetet. Vi är remissinstans för SLS, SLF och RCC. Remisserna ger oss, förutom möjligheten att lämna synpunkter, även en god inblick i vilka frågor som för närvarande bereds i de nämnda organisationerna samt på socialdepartementet. Föreningens svar finns samlade på hemsidan förutom till alla vårdprogram som nu är så många. Vi kommer vid behov fortsätta synliggöra SFHs ställningstagande i olika frågor, exempelvis genom kortfattade sammanfattningar i OHE.

Övrigt
Stötta sjuksköterskor med hematologiskt intresse
Styrelsen har utöver Hematologidagarna beslutat att fortsätta samarbetet med sjuksköterskornas organisation, för att se på vilka sätt vi skulle kunna stödja dem i sin yrkesroll och i rekrytering av nya sjuksköterskor till hematologin.

Nya, dyra läkemedel och ordnat införande
Med ordförande i spetsen har styrelsen på höstinternatet blivit uppdaterat av en NAC-medlem angående gällande regelverk och processer för införandet av nya läkemedel och avser att under året fortsätta verka för snabbare och tydliga processer så att patienterna får tillgång till jämlik och kostandeffektiv vård.

Blodstamcellstransplantationer i Sverige 50 år
År 2025 är det 50 år sedan den första allogena Blodstamcellstransplantationen gjordes i Sverige och detta vill SFH uppmärksamma framöver.