Diskussion och utbildning om Blodcancerregistrens delregister 19/11 2024 13.00-14.30

Vi som arbetar administrativt med Blodcancerregistrens delregister (AML, ALL, Myelom, Lymfom, KLL, KML, MDS, MPN, Mastocytos) vill erbjuda dig med verksamhetsansvar eller register-intresse i största allmänhet att närvara vid diskussion och utbildning av delregistrens interaktiva rapporter som finns tillgängliga på www.cancercentrum.se. Vi tror att de interaktiva rapporterna kan användas i ännu högre utsträckning för att följa den egna verksamheten, och vi är också angelägna att förbättra rapporterna utifrån era behov. Vi bjuder nu in till ett digitalt utbildnings/diskussionstillfällen med fokus på rapporter för MDS och KML. Utbildningen hålls av RCC Mellansverige och registerhållare för MDS registret Elisabeth Ejerblad samt Torsten Dahlén, registerhållare för KML registret. Sprid gärna till övriga kollegor i er verksamhet! Karin Ekström Smedby

AML/MDS 14.00-16.30

Vi har fått återkommande önskemål från medlemmarna om mer fortbildning för färdiga specialister, och vi är glada att meddela att vi påbörjat arbetet med detta. Med start 13 februari kommer vi att erbjuda websända halvdagsmöten, med MDS/AML som första ämne. Tanken är att ha tre sådana möten per år (ämnen med synergi till ST-kurserna). Vår förhoppning är att verksamhetschefer bokar av eftermiddagsmottagningar så att hela kliniken kan delta. Under utbildningen kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor, och efteråt kan diskussionen fortsätta med kollegorna.

7th International Expert Course on the Medical Management of Radiological and Nuclear Events

Bakgrund: Radionukleära (RN) händelser kan orsaka allvarliga medicinska skador på exponerade personer. Dessa händelser är ovanliga, noteras sällan i reguljär sjukvård, men när akut strålskadade patienter väl dyker upp är en adekvat klinisk handläggning beroende av en god och uppdaterad medicinsk bakgrundskunskap. Till följd av det försämrade internationella säkerhetsläget står Sverige idag, utöver tidigare olycksrisker kopplade till generell användning av strålkällor inom främst energisektorn, industri och sjukvård, nu även inför en krigsrelaterad ökad risk för främst allvarliga kärnkraftsskador med radioaktiva utsläpp och t o m tänkbar användning av kärnvapen. Karolinska Institutet och Socialstyrelsen erbjuder nu, i samverkan med flera internationella samarbetspartners, en specialiserad tredagarskurs kring medicinsk handläggning av RN-händelser. Kursen kommer att hållas på engelska.

Målgrupp: Främst läkare (onkologer, hematologer, akutläkare), sjukhusfysiker med kliniskt arbete inom nuklearmedicin eller strålterapi samt specialintresserad sjukvårdspersonal som kan komma att handlägga patienter som varit utsatta för joniserande strålning i samband med olycka eller terrorangrepp.

Innehåll: Kursen innefattar, utöver en kort repetition av basala strålfysikaliska begrepp, bl a:
• Hot- och riskbilder inom RN-området samt RN-medicinsk beredskap nationellt och internationellt
• Kliniska akuta hälsoeffekter bl a effekter på sköldkörteln, handläggning av akut strålsjuka, handläggning av lokala strålskador, benmärgstransplantation, infektionshantering.
• Kliniska långsiktiga effekter t. ex. utveckling av cancer, psykologiska effekter mm
• Erfarenheter av inträffade, större RN-händelser (såsom Fukushima och Tjernobyl)
• Grupparbeten utgående från olika RN-scenarier med praktiska tillämpningar

Kursarrangörer: Karolinska Institutet (KI) och Socialstyrelsen. Kursen erbjuds även för utländska läkare, i samverkan med WHO-REMPAN1 och European Blood and Marrow Transplantation group (EBMT), och hålls därför på engelska. Nationell och internationell expertis på området medverkar.

Plats och datum: Rosersbergs slottshotell, Stockholm, den 7-9:e april April 2025

Kursavgift:
Kursen erbjuds utan kostnad/avgift för personal inom svensk sjukvård (innefattar även logi och måltider).

Sista anmälningsdag:
1:a februari 2025 joachim.nilsson(a)ki.se

Kontaktpersoner för kursrelaterade frågor:
Karin Lindberg, MD, PhD, ansvarig läkare karin.lindberg(a)ki.se
Joachim Nilsson, MSc, PhD, ansvarig fysiker joachim.nilsson(a)ki.se

1. World Health Organization Radiation Emergency Medical Preparedness and Assistance Network